Idébank och entreprenörers tänk

Det ska vara kul och spännande att driva eget företag. Då är det dock viktigt att komma på en bra idé för sitt företag – men hur gör man det?

Vad är du bra på?

En av de viktigaste sakerna med att driva företag är att ha en bra idé. Vare sig det är något helt unikt eller redan använt är det bra att tänka på att idén ska vara välarbetad. Men på frågan om hur man kommer fram till något bra kan det variera hur man kommer på det.

Ett sätt är att helt enkelt sätta sig ner och brainstorma. Ställ frågor till dig själv som ”vad är jag bra på?”, ”vad jag gillar jag att göra?” och ”vad kan jag arbeta med i resten av mitt liv?”. Många har alltid någon färdighet som de är extra bra på. Det behöver inte vara att laga bilmotorer, men det kan vara administrativt. Underskatta inte en person som är duktig med siffror, hen kan nämligen spara företaget många kronor i framtiden.

Om man kommer på något direkt som man är bra på och vill arbeta med blir det enkelt. Då är det bara att köra på det spåret. Men det är inte alltid så enkelt. Då finns det andra sätt att komma på den gyllene idén. Ett är att försöka se in i framtiden, det vill säga att man satsar på en bransch som man tänker sig kommer explodera i framtiden. Det är inte alltid enkelt, men genom att undersöka sig fram går det alltid att komma en bit på vägen. Sedan gäller det också att ha en bra magkänsla ibland, något som en del får medfött.